Το Δέντρο της Ζωής

dentro-nova

Ας το πάρουμε από την αρχή...Έστω λοιπόν ότι η ζωή είναι ένα δέντρο. Ένα μικρό δεντράκι που γεννήθηκε από κάποιους καρπούς κάποιων..! Στην αρχή γεννιέται η ρίζα και όλο και μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται...

Τι είναι η Ζωή; Ευκολάκι…Η Ζωή είναι η αδελφή της Ελένης!!!!

Ας  το πάρουμε από την αρχή…Έστω λοιπόν ότι η ζωή είναι ένα δέντρο. Ένα μικρό δεντράκι που γεννήθηκε από κάποιους καρπούς κάποιων..! Στην αρχή γεννιέται η ρίζα και όλο και μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται…σιγά σιγά ο βλαστός και με τα χρόνια ο κορμός, τα κλαδιά, οι καρποί, τα φυλλώματα και έχουμε μια αρμονική ανάπτυξη σε ένα δέντρο που εξελίσσεται και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει…

Από εδώ και πέρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια δικά μου συμπεράσματα με αφορμή τις ερωτήσεις μαθητών μου για το τί είναι μουσική..! Τον όρο μπορεί να τον Googlάρει ο οποιοσδήποτε και να βρει έναν ορισμό που δίνουν οι ακαδημαϊκοί στη βιβλιογραφία και που αντικειμενικά έχουν απόλυτο δίκιο. Όμως για έναν μαθητή είναι σαν μαθηματικός ορισμός, σαν περιοδικός χημικός πίνακας, που δεν επαληθεύει τίποτα γιατί αφορά στο συναίσθημα κι όχι σε φυσικό νόμο. Εγώ ακαδημαϊκός δεν είμαι…Ένας απλό δασκαλάκος είμαι, που έχω τη τύχη να έχω πολύ καλύτερους από εμένα μαθητές και πρέπει να είμαι απλός και περιεκτικός μαζί τους. Όχι για να καταλάβουν, γιατί μάλλον καταλαβαίνουν και δεν το ξέρουν, αλλά για να νοιώσουν. Όπως λέει και ένας φίλος για να με ενθαρρύνει, σε αυτή τη Χώρα δε στερούμαστε από ακαδημαϊκούς ,από δασκάλους στερούμαστε. Και πιστεύω πως όποτε η Χωρά είχε καλούς δασκάλους, πρόκοψε και αναπτύχθηκε…

Θα απαντήσω αργότερα λοιπόν τί είναι μουσική για μένα καθώς θα απαντώ και σε άλλες ερωτήσεις μαθητών μου, πάντα κατά την άποψή μου.

-Τί είναι  τα ένστικτά μας; Τα ένστικτα είναι οι ρίζες του νεογέννητου, που προσπαθεί να βρει τροφή μέσα στο σκοτάδι για να επιβιώσει και κατά ένα περίεργο τρόπο καταφέρνει να προσανατολιστεί και να βρει νερό.

Τί είναι ο άνθρωπός; Είναι ένα μαϊμουδάκι που μεγαλώνει μαζί με το δέντρο και του αρέσει να πηδάει από κλαδί σε κλαδί. Αυτό που συνήθως ξεχνάει είναι πως, μεγαλώνει μαζί με το δέντρο καθώς αναπτύσσεται και είναι το ίδιο εύκολο και δύσκολο να αλλάζει την προοπτική των αλμάτων του όσο και στο δέντρο να δυναμώσει ή να στρίψει τα κλαδιά του για να χωρέσει καλύτερα στο χώρο που έχει για να αναπτυχθεί.

-Τί είναι τα συναισθήματά μας; Ας τα πάρουμε ένα ένα…..

Φόβος…! Η αίσθηση ότι δεν μπορείς να πηδήξεις από το ένα κλαδί στο άλλο γιατί: Αντί να εστιάσεις στα κλαδιά εστιάζεις στο ύψος, οπότε μένεις εκεί καρφωμένος χωρίς να κάνεις βήμα!

Λύπη…! Προέκταση του φόβου γιατί με το να παραμένεις καρφωμένος σε ένα σημείο τόσο καιρό αισθάνεσαι πως δεν θα καταφέρεις τίποτα…!Κάθε λάθος σου τον ενδυναμώνει και κατ’επέκταση σε αδραενοποιεί. Με το καιρό σου προκαλεί αναταραχή και σε οδηγεί σε ακόμα ένα λάθος βήμα θυμονοντας σε…

Θυμός…! Το αποτέλεσμα του λάθους πηδήματος που σε οδήγησε σε μία πτώση… Και δεν μπορείς να το δεχτείς, γιατί ενώ ξεπέρασες το φόβο σου και τα κατάφερες να κάνεις το άλμα ,αστόχησες και χτύπησες και πόνεσες και ενίσχυσες το φόβο σου. Περίλυπος δεν ξέρεις αν πρέπει  να ξαναδοκιμάσεις…!Αλλά σε ενισχύει ένα περίεργο μπέρδεμα συναισθημάτων και συνεχίζεις .Όσο ποιό σύντομα τόσο ποιο άστοχα.

Χαρά…!Το αίσθημα τις επιτυχίας που απολαμβάνεις κάθε φορά που καταφέρνεις να πηδάς από κλαδί σε κλαδί. Αυτό σημαίνει πως έχεις καταφέρει ήδη πάρα πολλά γιατί έχεις ξεπεράσει τα προηγούμενα 3 συναισθήματα με πολύ κόπο και μετά από πολλές αστοχίες.

Αγάπη…!Το κορυφαίο συναίσθημα! Γιατί έχεις καταλάβει πλέον πως δεν σε κουράζει να ανεβοκατεβαίνεις αλλά βελτιώνεσαι στην προσέγγιση κάθε είδους άλματος. Πως την αντιλαμβάνεσαι; Όταν τη κατακτάς, ευθύς τη μοιράζεσαι και τη χαρίζεις χωρίς να επιζητάς ανταπόδοση…αυτή προκύπτει!

 

-Τί είναι η ευδαιμονία; Η κατάκτηση της κορυφής …Αφού έχεις καταφέρει να τακτοποιήσεις και να απολαύσεις τα συναισθήματά σου, η καλύτερη απόλαυση της ζωής να στέκεσαι στη κορυφή και να αγναντεύεις τον ορίζοντα και την ελευθερία σου.

-Τί είναι η μέθοδος; Η μέθοδος είναι το κλάδεμα. Κάποια κλαριά εμποδίζουν…δυσκολεύουν…δεν βοηθούν…Οφείλεις να τα κλαδέψεις ώστε να  μπορείς ποιο εύκολα να ανεβοκατεβαίνεις.

-Τί είναι η σπουδή; Η Διαδικασία εκείνη που συμβαίνει μετά από κάθε πτώση (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάνεις στο πάτο). Τότε οφείλεις να ξαναβρείς τη δύναμη να ξεπεράσεις αυτό που  σε φοβίζει και να ξανά σκαρφαλώσεις. Κάθε φορά όμως αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης ώστε να διορθώσεις και να ενισχύσεις ,μέσα από την παρατηρητικότητα ,την συγκέντρωσή σου , σε λεπτομέρειες που με ένα πέρασμα ποτέ δε θα διαπίστωνες, ώστε να πετύχεις το στόχο σου.

Τί είναι η μάθηση; Η πραγματική απόλαυση του ανεβοκατεβάσματος, που δε σε φοβίζει αλλά ενισχύει την παρατηρητικότητα σου και σε ωθεί στο να συγκεντρωθείς σε λεπτομέρειες που με ένα πέρασμα ποτέ δε θα διαπίστωνες. Η μάθηση δεν είναι στο μυαλό, είναι στο σώμα (ΕΛΛΥ)

-Τι είναι η μουσική και οι τέχνες όλες; Είναι ένα πουλάκι που κελαηδάει στην άκρη ενός κλαδιού, μας κάνει να θέλουμε να ξεκολλήσουμε από το κλαδί μας και κοιτώντας ψηλά, να το πλησιάσουμε. Θα μπορούσε να είναι μια μπάλα του μπάσκετ, ή μια ρακέτα του τένις ή ένα παπούτσι τρεξίματος ή ένα γάντι του μποξ οτιδήποτε έχει αφορά στην άθληση.

 

(Επίσης, μπορείτε αν θέλετε να ακούσετε μερικές από τις δικές μου μελωδίες στον soundcloud λογαριασμό μου.)

-Τί είναι η γνώση; Η γνώση είναι το λίπασμα, το νερό της βροχής, το χώμα που θρέφουν τις ρίζες και το κορμό και αναπτύσσουν το δέντρο. Για την μαϊμού, η γνώση ξεκινάει από την στιγμή που νοιώθει το δέντρο και πιάνει το πρώτο κλαδί για να στηριχτεί και στην συνέχεια για να σκαρφαλώσει.

-Τί είναι η τύχη; Η συνθήκη και η συγκυρία που μπορούν να προκαλέσουν μια γρήγορη και καλή ανάπτυξη ενός δέντρου. Μια παραλίμνια περιοχή, ένα πλούσιο σε βροχή περιβάλλον κλπ.

-Τί  είναι η πίστη; Είναι μια αχτίδα, μια αρμονική ή μια δέσμη φωτός, ως σύνθεση αχτίδων και αρμονικών, που προκύπτουν από τα στοιχεία των συναισθημάτων και φωτίζουν του καθενός ξεχωριστά τη κορυφή-στόχο. Είναι το μοναδικό στοιχείο πηγή-δύναμης για να φτάσει στον στόχο.

-Τί είναι η ολοκλήρωση; Η ικανότητα να μπορείς πηδώντας από κλαδί σε κλαδί να ελέγχεις τα συναισθήματα σου με τη λογική και την λογική με τα συναισθήματά σου ούτως ώστε να απολαμβάνεις  και να εμπιστεύεσαι κάθε σου κίνηση.

Τί είναι η εμπιστοσύνη; Η γειτόνισσα μαϊμού που όταν κουράζεσαι πιστεύεις πως είναι το μοναδικό διέξοδό σου. Σε βοηθάει γιατί θα κάνει ακριβώς ότι εσύ…από το συγύρισμα ως το κλάδεμα.

-Τί είναι η φιλοσοφία; Είναι το εργαλείο εκείνο που βοηθά τη λογική για να οργανωθεί και να δώσει τα δεδομένα για το επόμενο άλμα.

-Τί είναι η κοινωνία; Είναι το δάσος, τα σημεία που τα δέντρα αναγκαστικά αγγίζονται, μοιράζονται το ίδιο ρυάκι, πλέκουν τις ρίζες τους στο ίδιο χώμα και ανταγωνίζονται για καλύτερη πρόσβαση στο φως. Είναι οι άλλες μαϊμούδες που τα δέντρα τους είναι δίπλα στο δικό σου, αλλά και αυτές που βλέπεις από μακριά να κάνουν την δική τους προσπάθεια με το δικό τους δέντρο.

-Τί είναι ο ρυθμός; Είναι η ικανότητα της μαϊμούς να προσαρμόζεται σε ένα δέντρο που αναπτύσσεται ενώ και η ίδια μεγαλώνει και ωριμάζει.

-Τί είναι το σεξ; Ευκολάκι …! Να κοιμηθείς μια νύχτα σε άλλο δέντρο..! Προσοχή!!!Να πας είναι εύκολο, να γυρίσεις είναι δύσκολο για κάποιους.

Τί είναι ο έρωτας; Είναι τα ερωτήματα που μεγαλώνοντας βάζει και σιγά σιγά απαντά το μαϊμουδάκι ώστε να μοιράσει τις αξίες και το χαρακτήρα του με αυτόν που επιλέγει…Προσοχή…! Έλλειμμα στον αυτοπροσδιορισμό οδηγεί σε λάθος επιλογές με συγκεκριμένες συνέπειες.

-Τί είναι ο γάμος; Η δύναμη δύο μαϊμούδων που αντάλλαξαν τον ερωτά τους και αποφάσισαν να φέρουν τα δέντρα τους κοντά δημιουργώντας ένα ζευγάρι….Θέλει προσοχή!!!Να μην τραυματιστούν τα κλαδιά του ενός, ο κορμός του άλλου…Να μην αδυνατίσουν οι ρίζες, γιατί το ένα θα χαθεί πιο γρήγορα από το άλλο.

-Τί είναι η γέννα; Το Απόλυτο Αγαθό της ΖΩΗΣ…η ίδια η ζωή που φέρει ο καρπός της αγάπης για να γεννηθούν νέα δέντρα και νέα μαϊμουδάκια.

 

-Τί είναι το πρότυπο; Είναι ένα άλλο μαϊμουδάκι σε ένα άλλο δέντρο που μπορεί να το θαυμάζεις γιατί βρίσκεται ήδη στη κορυφή του δέντρου του και αντιλαμβάνεσαι την ευδαιμονία του. Το ότι τα κατάφερε σου δηλώνει με σιγουριά ότι είναι εφικτό. ΄Η μπορεί να είναι ένα άλλο μαϊμουδάκι που καμαρώνεις τον τρόπο που κάνει την προσπάθεια να κατακτήσει το δέντρο του και ας μην το΄χει καταφέρει ακόμα.

Είμαι σίγουρος πως εδώ μπορεί ο καθένας να κάνει την δική του προσθήκη. Σας προσκαλώ με χαρά να το κάνετε στα σχόλια παρακάτω!(Γράφοντας απλά σε παρένθεση το όνομά σας)

Απλά, οφείλουμε να προσέξουμε πως όλο αυτό το σχέδιο αναφέρεται σε ένα σύστημα δύο στοιχείων: 

Του ΔΕΝΤΡΟΥ και της ΜΑΪΜΟΥΣ όπου για εμένα,
ΔΕΝΤΡΟ= ΖΩΗ – λογική
ΜΑΪΜΟΥ= ΆΝΘΡΩΠΟΣ – συναίσθημα.

[επιμέλεια: ΕΛΛΥ]

με χαρά περιμένω ανυπόμονα τα σχόλια σας παρακάτω!!!

Πηγή: https://www.enostalgia.gr/blog/to-dentro-ths-zwhs/
Avatar photo

Μάκης Δρόσος

Καθηγητής με αναγνωρισμένη παιδαγωγική επάρκεια σε όλα τα είδη μουσικής, πιστοποιημένος από το ΥΠΠΟ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *